Tweedaagse cursus ‘what’s hot and new’

Zou je je ACT kennis en vaardigheden weer eens willen opfrissen? Kom je tijd tekort om alles bij te houden, maar zou je graag willen weten wat de nieuwste ontwikkelen rondom ACT zijn? Dan is deze workshop misschien wat voor jou!

Op 8 en 9 juli 2021 geven wij een workshop ‘what is hot and new’ in het prachtig gelegen Hotel Wientjes te Zwolle. Je wordt heerlijk verzorgd, terwijl we je bijpraten en de gelegenheid bieden om je ACT vaardigheden uit te breiden. De kosten bedragen 495 euro.

ACT bruist! Op vele fronten vinden nieuwe ontwikkelingen plaats, mbt theorie, onderzoek, interventies, technische applicaties enzovoorts. Steven Hayes, bijvoorbeeld, publiceerde zijn boek: A liberated mind. Hierin beschrijft hij zijn eigen reis in het ontwikkelen van ACT, wat de onderzoeksgegevens zijn, waarop hij zich baseert en nodigt hij de lezer uit ACT toe te passen om jezelf te bevrijden uit de klauwen van de dictator van binnen. Nieuw in het ACT model zijn yearnings, die hij integreert in de zes bekende processen. In ons meest recente blog beschrijven we een oefening uit dit boek: https://www.actcursus.nl/?page_id=1567.Samen met Stefan Hofmann houdt Hayes zich bezig met Procesgerichte Therapie. Ze beschrijven een model der modellen, gebaseerd op de evolutietheorie, waarin alle psychotherapeutische/psychologische therapiemodellen onderdak kunnen vinden. De nadruk ligt gemeenschappelijke processen, die de therapeut vrijheid geven om een therapie op maat te maken, gebruik makend van wetenschappelijke evidentie. Eerder schreven we al een blog over een aspect van dit model der modellen, namelijk het gebruik van een netwerkmodel: https://www.actcursus.nl/?page_id=1392. Vanuit dit model ligt er minder nadruk op de verschillen tussen stromingen en komt er meer zicht op overeenkomsten, zoals met de CGT. Hierdoor zijn interventies uit CGT makkelijker te combineren met ACT. Ook op het gebied van RFT zijn er volop ontwikkelingen, die uitnodigen tot preciezer taalgebruik om interventies beter te laten aansluiten. Dit is gebaseerd op een andere vorm van evidentie: laboratorium onderzoek naar de manier waarop wij mensen taal/symboliek gebruiken om betekenis te verlenen. Belangrijk onderzoek hiernaar vindt plaats in Gent, waar Dermot en Yvonne Barnes-Holmes hard gewerkt hebben aan verbale functie-analyses. In diverse workshops hebben Yvonne Barnes-Holmes en Ciara McEnteggart dit model handen en voeten gegeven. En dan zijn er de ontwikkelingen op praktisch gebied: het gebruik van het lichaam in de ACT behandeling, nieuwe metaforen en oefeningen.

Dit is wat cursisten in hun evaluatie schreven:
“Jacqueline is een topdocente. Ze doceert met zoveel respect, plezier en deskundigheid. Ook de interactie met andere ervaren cursisten heeft veel toegevoegde waarde. Deze cursus overtreft ook weer alle verwachtingen. Nieuwe informatie ingebed in de ACT achtergrond in een heel prettige en dynamische vorm”. Barbara Heerschop

“Gevarieerd programma, waarin de verschillende werkvormen ervoor zorgden dat we veel geleerd hebben, op allerlei niveaus. Wanneer je in een kleine groep door deskundige, onderzoekende, ruimte gevende Jacqueline A-Tjak wil worden geïnspireerd en opgeleid, ga erheen!” Jaan Thiadens

Het precieze programma maken we later nog bekend. Als je wilt kun je je vast opgeven. Ga hiervoor naar de pagina aanmelden.